Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2016

Reggae

Είναι ένα σύγχρονο είδος μουσικής που αναπτύχθηκε κυρίως στη Τζαμάικα στα τέλη της δεκαετίας του 1960. Γρήγορα έγινε το κυρίαρχο είδος της Τζαμαϊκανής σκηνής ταυτόχρονα διαδόθηκε διεθνώς με μεγαλύτερο ποσοστό στη Βρετανία στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και στην Αφρική. Η reggae προέρχεται απο το παραδοσιακό είδος mento καθώς και απο το είδος ska περίπου στα τέλη του 19ου αιώνα. H ρέγκε διατήρησε κυρίως τοπικό χαρακτήρα κατά τα πρώτα χρόνια διαμόρφωσής της, καθώς οι περισσότεροι εκπρόσωποί της παρέμεναν στη Τζαμάικα ενώ μικρό δείγμα της μουσικής τους ακουγόταν σε ραδιοφωνικούς σταθμούς εκτός της χώρας, κυρίως τραγούδια των Τζίμι Κλιφ και Ντέσμοντ Ντέκερ που περιστασιακά προβάλλονταν στην Αμερική και στην Ευρώπη

Picture


Ο Μπομπ Μάρλεϊ θεωρείται η αιχμή του δόρατος της ρέγκε μουσικής, ωστόσο κατά τη δεκαετία του 1970 αρκετοί μουσικοί συνεισέφεραν επίσης στην εξέλιξη του είδους, με αποτέλεσμα την εμφάνιση αρκετών παραλλαγών του.


H reggae εκπροσωπεί τη χαρά και τον πόνο, την αγάπη και τη θλίψη, στοχάζει τη ζωή και την ενότητα της ανθρωπότητας και αποτελεί τις ρίζες όλων των θεμελίων της μουσικής. Η επιρροή και η δημοτικότητα της reggae μέσα αλλά και έξω απο την Τζαμάικα αντανακλούν τις ''τριτοκοσμικές'' χώρες οι οποίες έχουν πόνο αλλά και θετικότητα μέσα απο ένα backbeat ρυθμό. 
 
 «Ρέγκε σημαίνει ό,τι προέρχεται από το λαό, κάτι καθημερινό, από το γκέτο [...] σημαίνει φτώχεια, δεινά, Ρασταφάρι, οτιδήποτε από το γκέτο. Είναι μουσική επαναστατών, ανθρώπων που δεν έχουν αυτό που επιθυμούν» είπε ο τραγουδιστής του συγκροτήματος των Maytals  Φρέντερικ Χίμπερτ.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου